De Verenigingskeuring

Logo De verenigingskeuring, veel deelnemers doen hieraan mee om een beter vivarium te krijgen en een aantal deelnemers doen mee om zo hoog mogelijk te eindigen met als doel meedoen aan een Districtskeuring of uiteindelijke de Landelijke keuring. Maar aan een verenigingskeuring doet het overgrote deel van de deelnemers mee om hun vivarium op een hoger niveau te krijgen. Daarom wordt het accent bij deze (huis)keuring gelegd op het geven van adviezen aan de deelnemers. Ook tijdens een eventuele uitslagavond/middag/dag wordt tijdens de presentatie van de gekeurde vivaria, geadviseerd hoe het betreffende vivarium beter zou kunnen worden. De vereniging kan in overleg met de Bondskeurmeester bepalen wat voor soort keuring er uitgevoerd gaat worden. Bijvoorbeeld een advies-keuring, beginners-keuring, een keuring voor gevorderden of een combinatie van de diverse soorten keuringen.

U kunt mee doen aan de verenigingskeuringen als u lid bent van een N.B.A.T.-vereniging. Voor deelname dient u zich dan op te geven bij uw vereniging voor de huis- of verenigingskeuring met uw vivarium, die in een van de volgende groepen kan vallen:

Groep A, zoet water:
 • Gezelschapsaquarium - categorie A1
 • Speciaalaquarium met dieren en planten - categorie A2
 • Speciaalaquarium met hoofdzakelijk dieren - categorie A3
 • Speciaalaquarium met kleur- of kweekvormen van dieren - categorie A4
Groep B, zeewater:
 • Gezelschapsaquarium - categorie B1
 • Speciaalaquarium - categorie B2
Groep C: Terraria
 • Terrarium - categorie C1
 • Speciaalterrarium - categorie C2
Groep D: Vijvers
 • Gezelschapsvijver - categorie D1
 • Speciaalvijver met planten en dieren - categorie D2
 • Speciaalvijver met hoofdzakelijk dieren - categorie D3

De keurmeester zal aan de hand van vijftien "vakken" uw vivarium beoordelen, deze 15 criteria zijn verdeeld over drie rubrieken: biologisch, esthetisch en algemeen.

Tot de rubriek biologisch behoren onderdelen als samenstelling dierenbestand, gezondheid en ontwikkeling dieren, soortkeuze vegetatie en de gezondheid ervan. Rubriek esthetisch: bv. compositie en decoratiemateriaal. Ten slotte worden volgens de rubriek algemeen o.a. techniek en hulpmiddelen en veiligheid (!) secuur onder de loep genomen.

De behaalde cijfers (1 t/m 10) worden vermenigvuldigd met een factor die bij de categorie hoort, waarin u deelneemt. Naast uw totaal aantal punten worden de punten voor het biologische deel apart vermeld. Immers, het draait in de eerste plaats om het welzijn van de levende have in uw vivarium. Daarom bestaat het biologische keuringsdeel uit de meeste onderdelen, acht bij de Cat A,B,C en zelfs negen bij de Categorie D om precies te zijn.

Bij een keuring moet u altijd een deelnemersformulier in vullen met daarop de gegevens van uw aquarium, zoals de planten, vissen, hoe de filtratie loopt, etc. U kunt de formulieren hier downloaden:

Decoratie terrarium